Cum să calculezi corect numărul necesar de secțiuni ale radiatorului?

Cea mai simplă modalitate pentru a afla câte secții de radiator ai nevoie.

Pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze eficient, este necesar să se determine cu precizie numărul de secțiuni ale caloriferelor instalate, astfel încât transferul de căldură și încălzirea să fie optime.

Transferul de căldură prescris în pașaportul încălzitorului corespunde adevărului atunci când diferența dintre temperatura medie a lichidului de răcire (alimentare T + debit de retur T) / 2 și în cameră este de 70 ° C.

Această valoare se numește „Temperatura medie a capului”

Cu ajutorul formulei, se exprimă după cum urmează:


În documentația pentru produse de la diferite companii, acest parametru poate fi desemnat în diferite moduri: dt, Δt sau DT și, uneori, este pur și simplu scris „la o diferență de temperatură de 70 ° C”. Diferența de temperatură în conductele de alimentare și retur nu trebuie să depășească 20 ° С

Dacă temperatura medie a capului diferă de cea dată în pașaportul radiatorului, atunci este necesar să recalculați puterea unei secțiuni de radiator folosind formula ecuației caracteristice:

Φ = Km × ΔT n

Φ - puterea reală a unei secțiuni de radiator;

Кm - Coeficient;

n - grad;

ΔT - cap de temperatură

Coeficientul și gradul sunt date în caracteristicile tehnice ale radiatorului, așa cum se arată în placa de mai jos.


 

În continuare, trebuie să determinăm pierderea de căldură a camerei în care vom instala dispozitivele noastre de încălzire.

Există un calcul simplificat care afirmă că pentru fiecare zece metri pătrați de suprafață a camerei trebuie să existe un radiator cu o capacitate de cel puțin un kilowat. Practica arată că este mai bine să luați cu o marjă mică, mai mult decât puterea primită cu 15%. Pentru a face acest lucru, înmulțiți rezultatul cu un factor de 1,15.

 

Iată cea mai simplă schemă pentru calcularea pierderilor de căldură:

Se iau 100 de wați de putere pe 1 metru pătrat. Deci, pentru o cameră care măsoară 4x5 m, suprafața va fi de 20 m2, iar cererea de căldură va fi de 20 * 100 = 2000 W, sau 2 kW.

Calculăm temperatura medie a capului:

ΔТ = (80 + 60) / 2 - 20 = 50 ° С

Puterea reală a secțiunii radiatorului Exclusivo B3 500/100:

Φ = 0,7422 × 50 1,2896 = 115,2 W

În final ne trebuie:

2000 / 115,2 = 17,4 = 18 secțiuni.

După cum puteți vedea, calculul încălzirii pe suprafață nu prezintă dificultăți deosebite, acum puteți determina cu ușurință dimensiunea caloriferului care ar trebui instalat în apartamentul dvs.

Dar pentru a fi siguri de calculul făcut, consultați un specialist Termoimport!