De ce să optezi pentru sistemul de încălzire în pardosea?

Tehnologie modernă de încălzirea spațiului

Încălzirea în pardoseală este una dintre cele mai noi modalități de încălzire a încăperilor. Corpurile de încălzire se așază sub nivelul podelei, peste sapă și sub finisaj – parchet, gresie, piatră naturală.

Se diferențiază de alte sisteme prin faptul că încălzirea este relativ uniformă, iar confortul termic este unul ridicat, însă instalarea acestui sistem presupune și câteva aspecte particulare, care îi pun în dificultate pe unii instalatori.

Fiind un sistem mai nou, majoritatea persoanelor au încă o mulțime de neclarități cu privire la utilizarea lui, începând de la cât de eficient este, până la eventuale accidente care se pot produce și care duc la pagube mult mai mari decât în cazul unui calorifer clasic.


Totodată, odată luată decizia instalării încălzirii în pardoseală trebuie să ținem cont de costurile inițiale (mai mari, dar amortizabile), cât și de cele pentru întreținere.


Iată de ce trebuie să optezi pentru acest tip de încălzire:
 

1. Confortul termic oferit de încălzirea în pardoseală – Un astfel de sistem de încălzire oferă, pur și simplu, mai mult confort, deoarece în diminețile reci de iarnă, chiar și într-o casă încălzită este neplăcut să pui piciorul pe o placă de gresie rece. Senzația de căldură la nivelul tălpilor este una foarte plăcută.
2. Economie de energie obținută cu încălzirea în pardoseală – Instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală duce la o economie de 15% în comparație cu sistemul de încălzire cu clasicele calorifere. Dacă se alege și o centrală termică în condensare sau pompă de căldură, economiile sunt și mai mari.
3. Calitatea aerului crescută datorită încălzirii în pardoseală – deoarece mișcarea aerului în cameră este mult redusă, iar praful din atmosferă nu este încălzit/ars de suprafața fierbinte a caloriferului.
4. Economie de spațiu datorită încălzirii în pardoseală – Sistemul de încălzire în podea nu implică radiatoare ce ocupă spațiu prețios în încăpere. În plus, nici nu vei mai vedea inesteticele calorifere în cameră.
5. Fiabilitate crescută, în special pentru încălzirea electrică în pardoseală – Pentru că sistemul este protejat de sapă, fiabilitatea lui este mai ridicată. Spre deosebite de calorifer, acest sistem nu este supus factorilor de mediu – șocuri, de pildă.
6. Eficiența crescută a încălzirii în pardoseală în spațiile foarte înalte – În camerele înalte este mai util un astfel de sistem, deoarece în cazul sistemelor clasice căldura se ridică, iar confortul termic scade. Cu încălzirea în pardoseală nu există această problemă, deoarece căldura se păstrează la nivelul podelei.